Akoestisch filter voor microfoonopnamen
gepubliceerd op: 11-04-2017 | Auteur: Bart Groenlof
2017 Interface.nl Auteursrecht- en databankenrecht voorbehoud.
Ik ben op zoek naar een manier om een vocalopname te maken in een ruimte die niet erg mooi klinkt. Ik ken het Reflexion filter, maar die is lastig te vervoeren en blokkeert het zicht op medemuzikanten en blaadjes met de tekst of muziekpapier. Bestaat er een alternatief?
Marc Verwoerd

Beste Marc,

Het Reflexion Filter van SE Electronics werkt goed, maar het ding blokkeert inderdaad het zicht. SE Electronics heeft wel de Reflexion Filter Music Stand (€ 53,-), die je boven op de Reflexion Filter kunt zetten en waarop je tekst, partituur of aantekeningen kunt bevestigen. Je moet dan wel steeds omhoog kijken. SE heeft wel ook de kleine Baby RF en er is de T.Bone Micscreen Mini. In beide gevallen is het uitzicht beter, maar waarschijnlijk zijn ze minder effectief. Nog kleiner is de American Recorder ARP-101, maar ik kan me niet voorstellen dat die echt werkt; een effectief akoestisch scherm moet gewoon bijna een halve cirkel om de zanger heen vormen.

Er is wel een ander klein en lichtgewicht alternatief; de Kaotica Eyeball. Die ziet eruit als een groot uitgevallen schuimplastic plopkap met een grote uitsparing aan de voorkant waar een afneembaar blauw popscherm in past. Aan de onderzijde zit een gat waar de microfoon door kan en de Eyeball ligt gewoon los op de shockmount van de microfoon. De mic bevindt zich nu in een soort ronde grot van kunststof en geluid van opzij en achter kan het membraan niet meer bereiken. Er bevindt zich nog wel lucht rondom de mic, dus het geluid dat binnenkomt via het popscherm kan wel de zijkanten en de achterkant van de microfoon bereiken. Het ziet er heel simplistisch uit, maar het lijkt wel goed te werken getuige de demo’s op http://kaoticaeyeball.com, en ook de feedback op internet is positief. Je moet wel dicht bij de microfoon zingen en ik weet niet zeker of het ook met kleinere dynamische microfoons zal werken. Momenteel wordt de Eyeball (nog) niet geïmporteerd in Nederland. Hij kost $199,- in de Verenigde Staten.